De euthanasie van mijn moeder

Begeleidende tekst op de achterzijde

Dit boek vertelt wat er plaatsvond voor en tijdens de euthanasie van mijn moeder. Haar wens om op deze wijze te sterven bracht veel vragen en twijfels bij bijna al haar kinderen. Ze was immers niet terminaal en ondanks haar hoge leeftijd nog helder van geest.
De medewerkers van de Levenseindekliniek concludeerden dat moeder voor euthanasie in aanmerking kwam. Maar weten zij wat er tijdens de euthanasie met de ziel gebeurt? Het bleek ons dat inhoudelijke vragen niet gesteld konden worden. ‘Daar houden we ons niet mee bezig.’ Overwegingen over de diepten van leven en dood werden opzij gezet.
We botsten als gezinsleden op een muur van zakelijkheid en van afweer bij de contactpersoon van moeder en bij de medewerkers van de kliniek. Er volgde een stroom van intense gebeurtenissen die we nog altijd nauwelijks kunnen geloven.
Naast een bewogen verhaal over hoe een euthanasie kan verlopen, komt de overweging naar voren over de ziel tijdens deze ingreep. Een onderwerp dat zo weinig wordt belicht in de media.
Bijna drie jaar na haar euthanasie kan ik de woorden vinden om dit boek te schrijven.

Schrijver: Paulus Rijntjes
ISBN: 9789402150223
Prijs: 18,90
Het boek is niet langer verkrijgbaar via de boekhandel en de webwinkels. Wel kan het via de e-mail worden aangevraagd. (Prijs exclusief verzendkosten.)
E-mail: p.rijntjes@gmail.com